Istorie pe șleau
„Istorie pe șleau” e o colecție de mini-documentare animate despre subiectele arzătoare ale istoriei României. În fiecare episod ofer informații esențiale pentru românii care își pun întrebări și care au curajul să aibă o perspectivă diferită față de ceea ce li s-a predat în școală sau li se spune în colțurile întunecate ale internetului. Te invit pe canalul de youtube Istorie pe șleau pentru a descoperi trecutul României.
Biografia istoricului Vlad Pașca
Vlad Pașca este licențiat (2009), master of arts (2011) și doctor (2015) în istorie al Universității din București. Este autorul volumului „Cincinalu-n patru ani și jumătate” (1971–1975). Nicolae Ceaușescu și economia României socialiste, de la tentații tehnocratice la primatul politicului, publicat în 2020. A făcut parte din echipe de cercetare în proiecte dedicate istoriei învățământului superior în perioada comunistă (Universitatea din București, 2012-2017) și istoriei transnaționale a circulației experților socialiști în contextul Războiului Rece (Colegiul Noua Europă, 2015-2017). A efectuat stagii de cercetare la Berlin, Amsterdam, Regensburg, Budapesta și Geneva. Pe lângă publicarea articolelor de specialitate, a avut colaborări cu asociații culturale și publicații online (Scena9, Muzeul Colectivizării). În prezent este istoric independent și realizează mini-documentare despre trecutul României pe canalul de YouTube „Istorie pe șleau”, care în prezent are peste 50.000 de abonați. Seria animată „Marea Unire pe șleau” a fost distinsă de către Societatea de Științe Istorice din România cu premiul pentru contribuții electronice la cunoașterea și/sau prezentarea trecutului istoric.
Cărți scrise de istoricul Vlad Pașca
Colectivizarea agriculturii sub comuniști, pe înțelesul copiilor și tinerilor
Cartea poate fi citită și ascultată pe site-ul Muzeului Colectivizării.
Cartea a fost realizată prin intermediul proiectului ”Rezistența”, al Muzeului Colectivizării din România, și finanțată cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
„Cincinalu-n patru ani și jumătate” (1971–1975). Nicolae Ceaușescu și economia României socialiste, de la tentații tehnocratice la primatul politicului, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2020, 261 p.
Cumpără cartea de pe site-ul editurii sau de pe emag.
Descriere
Volumul este rezultatul cercetării dinamicii proceselor decizionale de politică macro-economică și evoluției elitelor politico-economice în perioada 1965-1975. Mi-am propus să urmăresc rolul lui Nicolae Ceaușescu atât în trecerea de la un model „tehnocratic” incipient (configurat în anii ’60) la concentrarea puterii decizionale, cu accente cvasi-staliniste, cât și în elaborarea, modificarea și implementarea primului plan cincinal „ceaușist” de dezvoltare economică (1971-1975), analizând evoluția a trei structuri concentrice ale sistemului socialist:
- Elitele decizionale
- Cadrul instituțional al economiei de comandă
- Economia propriu-zisă (performanța în raport cu obiectivele stabilite prin plan)
Acest studiu de caz oferă informații și interpretări noi cu privire la politicile economice și evoluția economică în România anilor 1971-1975, prin utilizarea unui corp consistent de surse de arhivă, și redefinește factorul personal (Nicolae Ceaușescu) în raport cu factorul sistemic (sistemul socialist), identificând și descriind particularitățile politicii economice de tip „ceaușist”.
Lucrarea poate servi drept suport informațional și analitic în dezbaterile cu privire la: 1) impactul factorilor politici și ideologici în evoluția economiei românești; 2) efectele pe termen lung ale politicilor de dezvoltare economică bazate pe austeritate și pe neglijarea anumitor sectoare-cheie; 3) impactul macro-tendințelor economice (la nivel global și regional) asupra economiei naționale; 4) vulnerabilitățile economiei de comandă; 5) influența dinamicii inter-elite asupra evoluției politicilor și performanțelor economice ale României.
Premii
2019 Premiul Societății de Științe Istorice din România pentru contribuții electronice la cunoașterea și/sau prezentarea trecutului istoric
Interviuri cu istoricul Vlad Pașca
Decembrie 2020, Radio Guerrilla
August-decembrie 2020, Școala9
Octombrie-decembrie 2019, Glamour
Octombrie 2018, Viitorul României
Ianuarie 2018, Iunieta Sandu
Octombrie 2017, Adevărul
Articole de presă
Noiembrie 2017, IQ Ads
Ianuarie 2017, Vice România